Hvilke indstillingsmuligheder skal en kørestol have?

Kørestol illustreret

Et af de områder hvor en billig rullestol adskiller sig fra de dyrere modeller er antallet af indstillingsmuligheder. På de billige modeller må du ofte tage til takke med et begrænset antal muligheder – hvilket ofte gør det svært at opnå den bedste siddekomfort.

Du kan bruge den følgende tabel som en rettesnor før du køber:

Funktion Hvad skal rullestolen som minimum kunne? Hvad vil være en ekstra fordel?
Skubbehåndtag Af hensyn til ledsagere der skal skubbe kørestolen bør skubbehåndtagene kunne indstilles i højden. Indstillingen skal helst ske uden brug af værktøj, f.eks. med en kliklås. Mulighed for nem udskiftning af håndtag er at foretrække.

 

Armlæn Det skal være muligt at klappe armlænene bagover på en nem og sikker måde. Det gør det nemt at sætte sig sidelæns over i kørestolen fra en almindelig stol eller fra sengen.

 

Du skal nemt kunne ændre højden af begge armlæn, og gerne uafhængigt af hinanden.
Sædet Højden skal være nem at indstille, og både minimum- og maksimumhøjden skal være, så du kan få den optimale indstilling i forhold til din egen højde.

 

På nogle rullestole kan sædedybden ændres ved hjælp af et innovativt teleskop-system i selve stellet.
Hjul De store baghjul skal kunne afmonteres. Det gør det lettere at få kørestolen med i en bil. Hvis hjulene er forsynet med en såkaldt ”Quick-release” funktion kan de tages af blot ved at trykke på en knap. På den måde går det hurtigt og kan gøres uden værktøj.

 

 

Udover de ovenstående kriterier er der et par andre punkter du kan overveje at tage med i betragtningen. Det er dog ikke alle der har de behov, og derfor er de ikke inkluderet i tabellen:

Svingbare og aftagelige benstøtter

Når man skal sætte sig ned i en kørestolen er benstøtterne ofte i vejen. Hvis stolen er forsynet med svingbare benstøtter er det væsentligt lettere. Når en benstøtte er svingbar betyder det nemlig at den kan svinges ud til siden. På den måde bliver der fri adgang til at sætte sig i kørestolen, og når det er gjort kan de så svinges tilbage på plads igen.

Derudover er det en fordel hvis benstøtterne er nemme at afmontere. En kørestol er nemlig altid længere end den er bred. Derfor bliver det lettere at få plads til den i bilen ved at afmontere benstøtterne.

Nedre kørestol

Indstilling af ryglænets vinkel

Hvis kørestolen skal anvendes mange timer af gangen er det vigtigt at den giver den maksimale siddekomfort. Når det kommer til siddekomforten har mange en tendens til at fokusere på puden man sidder på, og knap så meget på ryglænet.

Ryglænet og indstillingen heraf har imidlertid stor betydning for hvor godt man sidder. På nogle få kørestole – ofte kun komfortkørestole – er det muligt at ændre vinklen på ryglænet. Det giver gode muligheder for variation i siddestillingen, men til gengæld skal du være klar til at ofre over 10.000 kr. på kørestolen for at få funktionen.

Ingen kommentarer

EFTERLAD ET SVAR