Lidt om dæk, reservedele og tilbehør til kørestole

Hvilke typer dæk findes der til kørestole?

De fleste manuelle kørestole leveres som standard med massive dæk. Det er altså et dæk der består af gummi hele vejen igennem og som ikke indeholder en slange. Den type dæk har den fordel at de ikke kan punktere, men til gengæld er de ikke altid videre stødabsorberende.

På de billigste kørestole kan massive dæk være uhensigtsmæssige, da affjedringen i selve kørestolen heller ikke altid er for god.

Et alternativ til massive dæk er at tilkøbe luftgummihjul. Et luftgummihjul til kørestole er dyrere, men er til gengæld også langt mere affjedrende og stødabsorberende. Man kan få luftgummidæk til både fordæk og bagdæk på kørestolen. Dæk til kørestole fås dog i mange størrelser, så det er med at være vågen når du bestiller – har du ikke forudgående erfaring med området bør du kontakte forhandleren før du køber, så du er sikker på at fordæk, bagdæk og selve kørestolen passer sammen.

En anden ting du desuden skal være opmærksom på er naturligvis, at du ved brug af luftgummihjul også er nødt til at købe slanger til kørestolsdæk. Slanger er heldigvis ikke så dyre, så nøjagtigt som med cykler anbefales det, at du har nogle ekstra liggende, så du hurtigt kan få skiftet den i tilfælde af punktering.

Hvordan er mulighederne for reservedele til kørestole?

Selv de bedste kørestole holder ikke for evigt. Derfor er det vigtigt at der kan købes reservedele efterhånden som det måtte blive nødvendigt. Kørestolsdæk er forholdsvist standardiserede i måden hvorpå de monteres, så ved dækkene er det i høj grad kun størrelsen der skal tages højde for.

Anderledes forholder det sig med alle de øvrige dele på kørestolen. Det er svært at generalisere omkring hvilke dele der som oftest går i stykker, men overordnet set er mekaniske sliddele som bremser, låse, justerbare armlæn og lignende selvfølgeligt mere udsatte end de faste dele.

Gør kørestolen mere anvendelig med det rette tilbehør

En ting er at finde selve den kørestol der bedst opfylder dine ønsker – derefter starter opgaven så med at gøre den endnu bedre ved også at finde noget tilbehør, der kan hjælpe til at gøre hverdagen som kørestolsbruger lidt lettere.

Der findes en del forskelligt udstyr til kørestole. Herunder har vi kort beskrevet de ting der oftest sælges, og som du derfor med fordel kan overveje at tilkøbe:

  • En stokkeholder. Når man køber en manuel kørestol er det ofte fordi man kun har behov for den i kortere perioder – og derfor er det så ekstra praktisk at kunne medbringe en stok på din kørestol. Med en stokkeholder bliver det muligt at “klikke” stokken fast ude på siden, så du nemt kan tage den med.

 

  • En taske til dine kørestolshjul, så du kan transportere dem løst. På de fleste kørestole kan de store baghjul klikkes af. Det er en fordel fordi de så er bedre beskyttet under transport, og fordi du på den måde gør kørestolen lidt mindre, så den lettere kan være i bagagerummet på en almindelig personbil. En hjultaske kan rumme to drivhjul til kørestolen, og er en nem måde at transportere dem på løst.

 

  • Et “terapibord” til montering henover armlænet på kørestolen. Når man sidder i kørestol er det ofte en udfordring at få den kørt helt hen til et spisebord, primært fordi højden sjældent passer. Et terapibord er et bord lavet i brudsikkert plastik, som kan spændes på tværs af kørestolen mellem de to armlæn.

 

  • En kørepose, som hjælper med at holde dig varm og tør når du er udenfor. Når man sidder i en kørestol bliver man nemt forholdsvist kold. Det skyldes for det første at man jo ikke har samme aktivitet som en gående, og derudover at man også er mere modtagelig for vind og blæst.

Priserne på tilbehør svinger en del. Noget tilbehør er kompatibelt med alle kørestole, mens andet tilbehør kun passer specifikt til én model. Derfor skal du være opmærksom på at få læst beskrivelsen og specifikationerne grundigt hvis du bestiller tilbehør til en kørestol du allerede har.

Ingen kommentarer

EFTERLAD ET SVAR